Najpopularniejsze rodzaje win – czym się charakteryzują?

Wino to znany na całym świecie produkowany z winogron napój alkoholowy, który właściwie otrzymywany jest w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Historia wina mówi, że winorośl najprawdopodobniej pochodzi z obszaru Kaukazu, a jego początki sięgają nawet około 3000 roku p.n.e., co potwierdzają hieroglificzne przedstawienia prasy winiarskiej z czasów I dynastii w Starożytnym Egipcie. Uprawa winorośli z roku na rok obejmowała coraz to nowe kraje takie jak: Starożytną Grecję, Rzym, a z czasem inne tereny dzisiejszej Hiszpanii, Francji i Niemiec.

W obecnych czasach w niemal każdym kraju na świecie znajdują się producenci wina, którzy z sukcesem rozwijają swoją produkcję ze względu na rosnącą popularność tego trunku. Coraz więcej firm oferuje zakupy online oraz wina z dostawą do domu.

Dzięki temu, że popularność winnego napoju alkoholowego rośnie, na rynku znajdziemy wiele rodzajów win i wiele sposobów ich produkcji. Jakie rodzaje win znajdziemy na sklepowych półkach i jakie są najpopularniejsze szczepy wina? Jeżeli tak jak my kochasz wino i chcesz znać odpowiedzi na te pytania, to zostań z nami i przeczytaj artykuł do końca a nie pożałujesz.

  1. Wina – jakie istnieją rodzaje tego trunku?
  2. Czerwone wino, wino różowe, a może białe?
  3. Cabernet sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, czyli najpopularniejsze szczepy wina.

Wina – jakie istnieją rodzaje tego trunku?

Jak wspomnieliśmy już we wstępie, wino powstaje w wyniku procesu fermentacji owoców i mówimy tutaj o winogronach, gdyż to właśnie z tego owocu wytwarza się klasyczne wino. Nie jest to sekretem, że mnogość gatunków winogron jest ogromna, a co za tym idzie to fakt, że ilość rodzajów win daje mnóstwo materiałów, z których mogłaby powstać niejedna książka. Aczkolwiek biorąc pod uwagę bazowe kryteria, takie jak np. smak, kolor, konsystencja wyróżnić możemy następujące typy win.

Rodzaje win, jakie wyróżniamy to:

  • białe,
  • czerwone,
  • różowe,
  • deserowe,
  • musujące.

Czerwone wino, wino różowe, a może białe?

Wymieniliśmy 5 najbardziej podstawowych i znanych rodzajów wina. Tylko czym każde z nich się charakteryzuje?

Wino białe – otrzymywane z jasnych odmian winogron. Wina białe znane są pod postaciami takimi jak: słodkie, półwytrawne oraz wytrawne. Białe wino świetnie komponują się z drobiem, owocami morza i wszelkimi gatunkami ryb. Ogólna zasada mówiąca o tym, jakie wina należy dobierać do posiłków mówi, że im mniej tłuste danie, tym mniej wytrawny i aromatyczne powinien być winny napój alkoholowy. I odwrotnie, jeżeli spożywane danie jest bardzo tłuste, wino powinno być stosunkowo cięższe i pełne wyrazistego aromatu.

Wina czerwone – zaraz obok wina białego i różowego najbardziej popularne wino to właśnie wino czerwone. Jak sama nazwa wskazuje otrzymywane jest z czerwonych winogron. Kolor nadaje skórka owocu, która ma w swoim składzie odpowiedni barwnik, który jest uwalniany w procesie fermentacji. W zależności od gatunku owocu dzięki temu barwnikowi otrzymujemy różne kolory wina: od koloru rubinowego przez purpurowy, czerwono-czarny, wiśniowy, lub ceglasty. Czerwone wina genialnie komponują się z daniami cięższymi, mocno doprawionymi. Informacją bardzo istotną w spożywaniu długo leżakowanego czerwonego wina jest jego porządne odpowietrzenie przed konsumpcją. Niestety niewielu osób o tym pamięta, przez co nie mogą cieszyć się idealnym smakiem tego trunku.

Wino różowe – Przechodząc przez podstawowe rodzaje win, nie możemy pominąć wina różowego. Kolor różowy alkoholu powstaje poprzez lekkie zabarwienie wina białego skórką winogrona czerwonego. Efektem tego zabiegu są wina o pełnej gamie koloru różowego, które najczęściej spotykamy o smaku słodkim i półsłodkim.

Wino deserowe – W naszym spisie również nie mogło zabraknąć kilku słów o winie deserowym. Najlepsze wina deserowe powstają w wyniku fermentacji bardzo dojrzałego winogrona. Często nawet powstaje ono z przejrzałych owoców winogrona, które pokryte są tzw. szlachetną pleśnią. Powoduje to powstanie wina tak słodkiego i gęstego, że wspaniale komponuje się ze słodkimi deserami. Dlatego też wino to nazywane jest winem deserowym.

Wino musujące – Ostatnim rodzajem, który chcielibyśmy omówić to wino musujące. Do tego rodzaju win zaliczamy oczywiście szampana. Do tego rodzaju win dodaje się dwutlenek węgla w sporej ilością bądź wywarzany jest podczas naturalnej fermentacji.

Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, czyli najpopularniejsze szczepy wina

Smak wina uzależniony jest nie tylko od receptury, czy czasy leżakowania. Na smak również wpływ mają warunki atmosferyczne, gleba, tradycje winiarskie i przede wszystkim szczepy winorośli. 3 najbardziej popularne szczepy to m.in.:

  • Cabernet Sauvignon,
  • Sauvignon Blanc,
  • Pinot Noir.

Winogrona szczepu Cabernet Sauvignon są dość nieduże i mają granatowo-czarny kolor. Warunki do jego uprawiania panują w Kalifornii, ale także uprawiany jest w Australii, Nowej Zelandii, Włoszech oraz Chile.

Sauvignon Blanc charakteryzuje się bardzo jasnymi owocami i pochodzi z Francji. Jest odporny na mączniaki oraz łatwy w uprawianiu. Szczep ten znajdziemy w RPA, Nowej Zelandii Chile, oraz Australii i Kalifornii, natomiast lepiej rośnie w chłodniejszych temperaturami krajach.

Ostatni jaki omówimy to szczep Pinot Noir. Uprawa tego szczepu dobrze idzie mieszkańcom Burgundii, Alzacji oraz Szampanii. Charakteryzuje się delikatnie czerwonym kolorem i jest podatny na gnicie. Swoim aromatem zawdzięczył sobie tytuł najbardziej kobiecego szczepu.

Świat wina jest bardzo bogaty w smaki i doznania, jakie możemy przeżywać degustując różne odmiany tego alkoholu. Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi zostaliście zachęceni do odkrywania tego pięknego świata bo przy tak szerokiej gamie smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.