Wina możemy podzielić ze względu na zawarty w nich poziom cukru oraz ze względu na kolor. Ten pierwszy zawiera w sobie wina wytrawne, półwytrawne, słodkie i półsłodkie. Wytrawne to takie, przy produkcji których drożdże przefermentowały cały cukier z winogron. Inne w jakiejś części go zawierają. Drugi podział to taki, ze względu na barwę – wyróżniamy wina białe, czerwone i różowe. Kolor wina wcale nie zależy od rodzaju winogron. Do produkcji białego wina używane są owoce różnorakich winorośli – zarówno ciemnych, jak i jasnych. Ważne by oddzielić je od skórek i pestek. Przed maceracją należy oddzielić je od miąższu, bowiem ten rodzaj wina powstaje tylko ze świeżo wyciśniętego soku z winogron. Proces fermentacji jest bardzo krótki, a czasem w ogóle pomijany. Chardonnay to prawdopodobnie najpopularniejszy szczep, wykorzystywany do produkcji białych win. W drugim przypadku, gdy owoce maceruje się wraz ze skórką, powstaje wino czerwone bądź różowe. Czas ma tu niebagatelne znaczenie. Aby postawało wino różowe potrzebujemy zaledwie kilkugodzinnej fermentacji, natomiast aby powstało czerwone – nawet kilkutygodniowej. Z tym procesem związane są aspekty zdrowotne wina. W skórce winogron znajduje się mnóstwo witamin, a także garbniki, które między innymi odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników, czyli nowotworów. Stąd fakt, że wino czerwone jest zdrowsze od białego. Dodatkowym rozróżnieniem jest podział win na lekkie, musujące i wzmacniane. Wina lekkie to te, które zawierają od 8 do 19% alkoholu, musujące to te, które zawierają CO 2 , a zawartość alkoholu mają podobną do win lekkich, natomiast wzmacniane to takie, do których dodajemy neutralny smakowo alkohol w procesie produkcji, np. brandy. Dzięki czemu mają większą zawartość alkoholu – do 22%. Pamiętajmy o tych informacjach przy wyborze win – dobierajmy je odpowiednio do sytuacji i pogody.