Białe a czerwone

Białe a czerwoneWiele mitów powstało na temat wina. Na początku ustalmy, że winem nazywamy efekt fermentacji owoców winogrona. Każdy inny wyrób powinien być nazywany napojem alkoholowym lub winem owocowym. Kolejnym mitem jest powszechne uznanie, że białe wino robi się z jasnych winogron. Barwa wina jest zależna od procesu jego wytwarzania, nie zaś od rodzaju owoców. Białe wino powstaje tylko ze świeżo wyciśniętego soku z winogron pozbawionych skórki i pestek, z krótką lub nawet całkiem pomijaną fermentacją. Zatem może z powodzeniem powstać nawet z czerwonych owoców winorośli. Czerwone zaś powstaje w wyniku macerowania owoców wraz ze skórką i pestkami, dzięki czemu zyskuje tak intensywny kolor. Produktem pośrednim jest wino różowe. Aby powstało wino czerwone potrzebna jest nawet kilkutygodniowa maceracja, aby powstało różowe – wystarczy kilkugodzinna. Aby określić jakości win, zarówno białego jak czerwonego, używamy trzech parametrów: koloru, wiwifikacji i aromatów. Wina białe mogą mieć barwę: miodową, bursztynową słomkową lub prawie bezbarwną, natomiast czerwone: malinowe, purpurowe, ceglaste lub czerwone z pomarańczowym tłem. W obu przypadkach mogą się zdarzyć wina o zabarwieniu brązowym – może to być znak, że są przejrzałe i nie nadają się już do spożycia. Temat smaków i aromatów win jest nieskończony. Ogółem można powiedzieć, że do win białych dodawane są aromaty owoców i kwiatów białych (np. morele, gruszki, rumianek, róża), a do czerwonych – aromaty czerwonych owoców i kwiatów (np. truskawki, maliny, wiśnie). Na szczęście nie ma podziału na wina lepsze i gorsze. Dla znawców te czerwone mają bardzo skomplikowaną strukturę, dlatego kryją w sobie więcej sekretów. Natomiast białe są bardzo delikatne i zmysłowe, z bogatym wachlarzem smaków. Weźmy czasem inną niż zwykle butelkę wina ponieważ, może okazać się, że poszukiwanie naszego ulubionego smaku i aromatu będzie najlepszym czasem spędzonym z przyjaciółmi.