Domowe wino

Domowe winoWino domowe to nie lada sztuka dla smakoszy. Choć sama etymologia słowa ‘wino’ pochodzi od winogron, to dziś możemy pić je niemalże ze wszystkich owoców, a nawet z niektórych warzyw. Zanim zabierzemy się do wytworzenia własnego, należy wiedzieć, że musi być spełnionych szereg czynników, aby wyszło nam o takim kolorze i bukiecie zapachowym, jaki chcemy otrzymać. Zatem tym głównym, mającym wpływ na jakość, jest rodzaj owoców i drożdży winiarskich. W drugiej kolejności mają znaczenie gleba, rodzaj uprawy i klimat, czyli czynniki zewnętrzne. Na końcu sposób fermentacji. Do przygotowania wina w domu potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Najważniejszy jest fermentor, czyli dość duże naczynie, w którym będzie przebiegał proces fermentacji. Istotną kwestią jest to, by było to naczynie szklane, gdyż nie wchodzi w reakcję z cieczą. Warto zadbać o bezpieczeństwo i włożyć ją, na przykład w kosz wiklinowy, a pozostałą przestrzeń wypełnić kocem. To też dla samego napoju będzie lepsze – wino powinno stać w ciemnym miejscu i ważne, aby miało ciepło. Następnie musimy mieć rurkę fermentacyjną wraz z korkiem, którą włożymy do fermentora. Jest to bardzo ważny element, który umożliwia wydobycie dwutlenku węgla i nie pozwala przedostać się bakteriom do środka. To właśnie dzięki niemu sok zmienia się w wino, a nie w ocet. Jakość korka również ma znaczenie. Niedawno na rynku pojawiły się plastikowe i wygrywają tym, że świetnie dopasowują się do szyjki. Pamiętajmy, że mogą po pewnym czasie stracić elastyczność, przez co do naszego wina może dostawać się powietrze. Aby zlać wino potrzebny będzie lejek i silikonowa rurka (ok. 2m). Często dodawane są szklane nakładki, po to, by nie wyciągać osadów z dna. Przygotujmy również butelki, w których wino będzie przechowywane – najlepiej z ciemnego szkła. Gdy uznamy, że podoba nam się taka produkcja możemy sobie dokupić bardziej profesjonalne gadżety, takie jak: worki do filtracji moszczu, cukromierz/ bilingomierz, termometr, prasę do owoców czy też próbnik do wina.